Tobias er ordblind er en ny letlæsningsserie skrevet af Jim Højberg. Serien handler om Tobias og Tobias’ far, som begge er ordblinde. Forfatteren Jim Højberg er selv ordblind og har derfor erfaring med de udfordringer, man kan møde i livet som ordblind. Serien består af: Tobias besøger mor, Tobias bliver konge og Tobias og far… Læs mere Tobias er ordblind 1-3 af Jim Højberg

Tobias er ordblind er en ny letlæsningsserie skrevet af Jim Højberg. Serien handler om Tobias og Tobias’ far, som begge er ordblinde. Forfatteren Jim Højberg er selv ordblind og har derfor erfaring med de udfordringer, man kan møde i livet som ordblind. Serien består af: Tobias besøger mor, Tobias bliver konge og Tobias og far på kro.

Fra bøgernes bagsidetekster, hvor vi i starten får at vide, at Tobias er ordblind:

Tobias besøger mor: “Det kan være et problem, når man skal lave mad. Så får Tobias bare tegnet opskrifterne, og så kan han hjælpe far med maden.”

Tobias bliver konge: “Det kan være et problem, når man skal finde vej. Eller når man skal læse replikker i drama. Heldigvis får han hjælp.”

Tobias og far på kro: “Det er et problem, når man skal læse menukort på en restaurant. Far lovet Tobias en middag, den dag han kan læse menukortet. Nu vil Tobias øve sig. Det er godt at kunne læse… i alt fald en gang imellem.”

Billede af: Tobias er ordblind 1-3 af Jim HøjbergTobias er ordblind 1-3 af Jim Højberg

De tre bøger har alle et lixtal på 10 – og lettallet er 18. Selvom lixtallet ikke er i den høje ende, så er bøgerne alligevel til læsere, der har knækket læsekoden.

Bøgerne er opdelt i kapitler på 2-5 sider, hvilket virker passende. Kapitler giver, som jeg har skrevet ganske ofte før, rigtig gode muligheder for naturlige pauser i læsningen.

Billede af: Opslag i Tobias besøger mor af Jim HøjbergOpslag i Tobias besøger mor af Jim Højberg

De fine og hyggelige illustrationer er lavet af Annemette Bramsen. Der er ikke illustrationer på hvert opslag, så derfor skal læserne kunne undvære dem. Det vil sige, at man skal kunne læse og forstå teksten uden illustrationer at støtte sig til. De illustrationer der er i bøgerne passer fint til handlingen.

På nogle sider virker det som om, der er ret meget tekst, men kapitler og illustrationer er med til at bryde teksten i overskuelige bidder. Derudover er alle sætninger forholdsvis enkle og korte. Mange steder er teksten delt op i kortere afsnit, men nogle steder er der hele sider med tekst uden afsnit, og her kan de ikke så erfarne læsere måske miste overblikket lidt.

I forhold til handlingen har jeg en lille anke. Tobias er (endnu) ikke helt vild med moderens kæreste, Tanja, men alligevel bliver hun omtalt som mor Tanja, hvilket jeg finder lidt mærkeligt – men det kan godt være, at børn ser anderledes på det.

Billede af: Opslag i Tobias bliver konge af Jim HøjbergOpslag i Tobias bliver konge af Jim Højberg

Serien om Tobias er både relevant og aktuel. Det er mange børn, som selv har ordblindhed tæt inde på livet – og har de det ikke selv, så kender de med garanti nogen, som er ordblinde. Men det er sikkert ikke alle, der har tænkt mere over det, og ved hvor stor en udfordring det kan være i hverdagen, hvis man ikke kan læse.

Der er mange flere ting, som skal læses, end man lige går rundt og tænker over. I bøgerne om Tobias oplever vi nogle af de situationer, som han og hans far kommer i, hvor det ville have været godt at kunne læse.

På samme tid hører vi om, hvor meget man faktisk kan, selvom man ikke kan læse. Tobias er i hvert fald god til rigtig mange ting, som selv en del voksne ikke er gode til – hvor god er du fx til at bakke med trailer?!

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine5 af 6 stjerner /Tine

Tobias besøger mor – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772148656
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 23

Tobias bliver konge – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772148663
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 23

Tobias og far på kro – 3
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772148670
Udgave: 1. udg. 2020
Sider: 23

___
Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.