“Min Faders store Interesse for Skulpturer har jeg arvet, men den er ikke altovervejende; jeg føler Savnet af en fyldig Repræsentation herhjemme af den store og gode, fremmede moderne Malerkunst. Jeg vil derfor bestræbe mig …

“Min Faders store Interesse for Skulpturer har jeg arvet, men den er ikke altovervejende; jeg føler Savnet af en fyldig Repræsentation herhjemme af den store og gode, fremmede moderne Malerkunst. Jeg vil derfor bestræbe mig for at skabe en saadan Samling af overvejende udenlandske Arbejder. Der er endnu nogen Plads paa Glyptoteket; men skal der med Tiden oprettes en virkelig Samling maa der skabes Husly i et særligt Pinakotek. Den større Offentlighed kender så at sige intet til den rationalistiske Skole, vi savner Repræsentanter for Malere som Manet, Degas, Roussel, Cézanne, Renoir, Bonnard, Vuillard, Signac og Maurice Dennis.”

Hvis bare alle nutidens milliardærer var lige så villige til at bruge så store dele af deres formue på kunst, som Helge Jakobsen var, så havde vi nok et helt andet dannelsesniveau i vores samfund. Helge Jacobsen var villig til næsten at gå bankerot i sin passion for at samle kunst. Han var søn af den berømte brygger Carl Jacobsen, som blandt andet grundlagde Carlsberg og Glyptoteket i København.

Men i modsætning til sin ikoniske far, er Helge Jacobsen stort glemt i dag. Det råder bogen “Samleren i skyggen. Helge Jacobsens pinakotek” heldigvis bod på. Den maler et meget kærkomment og relevant portræt af en passioneret ildsjæl, der har haft uvurderlig betydning for dansk kunstliv. Hans indkøb udgør den dag i dag en af Danmarks væsentligste samlinger indenfor franske mesterværker.

Carl Jacobsen var en stor kunstmæcen og kunstsamler, så Helge havde ikke sin passion fra fremmede. Helge Jacobsen fik vakt sin interesse for kunst på en rejse til Rom sammen med sin far, men begyndte først for alvor sine indkøb af kunst efter sin fars død i 1914.

“Samleren i Skyggen” er den fascinerende historie om, hvordan det lykkedes Helge Jacobsen at skabe den enestående impressionistiske malerisamling, som i dag kan nydes af alle på Ny Carlsberg Glyptoteket. Men den er også historien om det komplicerede forhold mellem den stejle og strenge brygger Jacobsen og sønnen, der ønskede at fremme sin egen interesse for den moderne franske malerkunst.

Bogen er meget veldokumenteret, og vi præsenteres blandt for breve, dagbogsnotater og avisartikler fra samtiden. Derudover er den rigt illustreret med både den smukke kunst, som Helge købte samt et helt afsnit med familiefotos. Det er en sand skatkiste for kunstelskere.

Bogen udgives i forbindelse med udstillingen af sammen navn, som kan ses på Glyptoteket fra den 28. februar til den 9. august 2020. Ord kan ikke beskrive, hvor meget jeg glæder mig til at nyde Helges franske mesterværker.

Tom Hermansen, Claus Grønne, Anna Manly, Christine Horwitz Tommerup og Oliver Holme: Samleren i Skyggen. Helge Jacobsens pinakotek, Lindhardt og Ringhof, 27. februar 2020, 224 sider, rigt illustreret.