Under en gigantisk ficuspalme midt i hal C står den og skinner, den spritnye LitteraturAutomat, lanceret af onlineboghandlen Mikrofest og forlaget Baggaardsbaronerne. Her kan man efter et swipe med kortet få snitterne i ”automatisk serverede, veltempererede & kuraterede bøger”, som der står på Mikrofest.dk, ”nemt, billigt og godt.”

Erik Sølvsteen fra Baggaardsbaronerne låser op og Mikrofest-medejer Christel Sunesen giver den en sidste tur med pudsekluden på begge sider af glasset, så LitteraturAutomatens 15 bøger og to sæt spillekort med digte kommer til deres ret, inden Bogforum de næste dage oversvømmes af de omkring 28.000 besøgende, som har købt billet til årets Bogforum.

Erik Sølvsteen havde puslet med ideen længe, og da han faldt over en billig automat på Den Blå Avis, slog han til. Han henvendte sig til Christel Sunesen og Lars Emil Foder (også Mikrofest-medejer), og spurgte om Mikrofest ville samarbejde om projektet. Det ville de, og inden længe havde projektet også sikret sig støtte fra Statens Kunstfond. Undervejs viste det sig, at den automat Erik Sølvsteen først havde fået fingre i, ikke kunne klare opgaven, så i stedet måtte Christel, Erik og Lars Emil ud og lede efter den helt rigtige automat. I en stor hal udenfor Roskilde fandt de endelig, blandt fitness og snack-maskiner, den helt rigtige slik-automat. Den blev ombygget og tilpasset, så fjedrer og mekanikker tilsammen gav det helt rigtige tryk, der kunne udløse Litteratur-Automatens litterære godbidder fra bl.a. forlagene ARENA, Ekbátana, Baggaardsbaronerne, Kronstork og Arkiv for detaljer.

Bogforums besøgende begynder nysgerrigt at stimle sammen om den blanke Litteratur-Automat. Når messen er overstået skal Litteratur-Automaten på tur ud i det ganske land til bl.a. hospitaler, skoler, universiteter, stationer og biblioteker og dermed være med til ”at bringe litteraturen ud på nye måder”, som det hedder på LitteraturAutomatens sideparti, grafisk designet af Baggårdsbaroners Onkel Hawaii. Det er ”store bøger fra små forlag” – ”Træk, læs, lev.”

Tekst: Silja Henderson

Foto: Silja Henderson