Denne bog – eller et hæfte er det vel snarere – er intet mindre end en genistreg.
Vi læste den én gang og siden har den været et referencepunkt for hele familien. Soldater og røvere …

Denne bog – eller et hæfte er det vel snarere – er intet mindre end en genistreg.

Vi læste den én gang og siden har den været et referencepunkt for hele familien. Soldater og røvere er en bog, der på en sjov og lærerig måde lærer børn, hvad der er godt at spise, og hvad man skal spise mindre af. Ingen løftede pegefingre, men en saglig og sjov måde at lære børn, at det er helt ok at spise lidt slik, popcorn og chokoladekiks (røvere) engang i mellem, hvis bare man også sørger for at få broccoli, fisk og rugbrød (soldater) i maven.

For det handler om at få mange typer mad i maven for at holde sig sund og glad. Og børnene lærer også, hvad forskellige slags mad hjælper din krop med – hvad bliver man stærk af, hvad husker man bedre af og hvad der gør knoglerne stærke.

Alle disse lærerige informationer er fortalt via historien om Oscar, der har holdt fødselsdag. Han har fået masser af sodavand, slik og kage og har fået ondt i maven. Alle de røvere han har spist laver nemlig ballade i hans mave, og der er ikke ret mange soldater i hans mave til at forsvare den. Hans mor kommer med en tallerken mad og et glas mælk for at han skal få det bedre. Og da soldaterne (rugbrød, peberfrugt og æg) kommer ned i maven, bekæmper de røverne, og Oscar får det godt igen.

Så hvis du ikke ved, hvordan du skal få junior til at spise broccoli eller fisk, så er svaret her. Hele ugen har vi talt med børnene om, hvad der er røvere, og hvad der er soldater og aldrig har det været nemmere at motivere børnene til at spise deres broccoli op.

Hver gang vi skal spise, spørger de interesseret, om det er en soldat, og hvad det gør godt for. Og sådan forvandlede vi hvad jeg troede var ren underholdning til en slags hjemmeundervisning for børnehavebørn i disse Corona-tider.

Bonusinfo: Vi har læst den flere gange siden. Børnene (på 3 og 6) bliver ved med at ville læse den, og de elsker, at de nu har lært, hvad de forskellige madvarer er og kan.

Trine Gotha Frandsen, Soldater mod røvere, Forlaget Gotha Frandsen, illustrationer af Martin Gekko, 2019, 30 sider.