Dramatiker, digter og prosaforfatter er blot nogle af de titler, som Vita Andersen kan kalde sig. I 1977 debuterede hun med digtsamlingen ”Tryghedsnarkomaner”, der i mere end 35 år var den bedst sælgende digtsamling – indtil en vis Yahya Hassan kom på banen med sin første digtsamling, der blev en endnu større kioskbasker. Der er […]
The post Tryghedsnarkomaner af Vita Andersen first appeared on Bogrummet.

Dramatiker, digter og prosaforfatter er blot nogle af de titler, som Vita Andersen kan kalde sig.

I 1977 debuterede hun med digtsamlingen ”Tryghedsnarkomaner”, der i mere end 35 år var den bedst sælgende digtsamling – indtil en vis Yahya Hassan kom på banen med sin første digtsamling, der blev en endnu større kioskbasker.

Der er 40 digte i ”Tryghedsnarkomaner”, der handler om kvinder og kvinders tilgang til at begå sig i den moderne verden. Kvinder, der beskrives som ofre for et mandsdomineret samfund.

Digtene kan over en kam beskrives som værende socialrealistiske og flere af dem er selvbiografiske da forfatteren trækker på sin egen erfaring som udsat og svigtet barn, der bl.a. har prøvet at være på børnehjem.

Flere af kvinderne i digtene virker usikre på sig selv og som kvinder, der er overdrevent opmærksomhedskrævende i forhold til mænd. Et af digtene handler f.eks. om en kvinde, der er forelsket i en mand og nærmest stalker ham ved at stille sig ude på gaden og kigge op mod vinduerne i hans lejlighed for at se hvad han laver nu hvor han aldrig ringer til den forelskede kvinde. Kort sagt et digt om en usikker, omklamrende kvinde, der har mistet selvrespekten og kontrollen over sig selv.

Andre digte handler f.eks. om en pige der kommer hjem og ser sin mor ligge på sofaen og græde, hvilket med det samme får pigen til at få dårlig samvittighed og påtage sig skylden for, at moderen har det så dårligt.

Skrivestilen kan minde om Tove Ditlvesen da digtene, som nævnt er socialrealistiske, har kvinder og piger som hovedpersoner og der er visse autofiktive elementer i teksterne.

”Tryghedsnarkomaner” er en glimrende bog, der har fortjent at få titlen som en moderne klassiker i dansk litteratur.

Teksten er virkelighedsnære, troværdige og i den grad læseværdige. For læsere, der kan lide socialrealisme, Tove Ditlevsen og tekster om det moderne menneske vil denne bog være en god bog. Vita Andersen er en hamrende dygtig forfatter, der forstår at vække følelser til live hos læseren og som rammer noget i tidsånden.

Denne anmelder er begejstret for ”Tryghedsnarkomaner” og kan varmt anbefale andre at læse bogen.

Lån bogen på biblioteket

The post Tryghedsnarkomaner af Vita Andersen first appeared on Bogrummet.