Regel nr. 1: Tal aldrig med personalet. Men hvad sker der, når denne uskrevne regel brydes? Et ordsprog lyder “Man må hyle med de ulve, man er iblandt”; man må tilpasse sig og indordne sin adfærd efter de uskrevne regler, der gælder dér, hvor man befinder sig. Det samme gælder for Hauge, der befinder sig […]
Regel nr. 1: Tal aldrig med personalet. Men hvad sker der, når denne uskrevne regel brydes?
Et ordsprog lyder “Man må hyle med de ulve, man er iblandt”; man må tilpasse sig og indordne sin adfærd efter de uskrevne regler, der gælder dér, hvor man befinder sig. Det samme gælder for Hauge, der befinder sig i et fængsel i Danmark. Han er vant til de uskrevne regler i fængslet, og han har et ry blandt de indsatte i fængslet – ‘psykopaten’, det gør, at de andre fanger (for det meste) lader ham være i fred. Han har siddet inde før, og han har seks domme for vold. Han er voldelig, det ved han. Men det er anderledes nu. Han har en anden prioritet, et liv og mennesker der venter på ham udenfor fængselsmurene. Kirstine og hendes lille dreng. Hauge må ud fra fængslet. Men hvad kan han gøre for at komme ud hurtigere? At være en ulv blandt ulve.. Hauge bryder de uskrevne regler. Hans håb er et få nedsat sin straf, men fængslets tykke mure holder ikke blot fangerne inde – uskrevne regler, usynlige alliancer, noget-for-noget-aftaler og de indsattes magt-hieraki bliver også holdt skjult inde bag de mure.
Fængselsmiljøet er omdrejningspunkt for hele romanen, og Palle Schmidts beskrivelser og forklaringer – lige fra bygningen, cellerne, arbejdet, de indsatte til personalet – er troværdige, og som læser kan man fornemme den dystre stemning, der hersker i et fængsel. Hauge er en finurlig karakter, og det var let at følge med og heppe på ham gennem bogens forløb.
Da jeg så, at den her bog er en krimi og omhandler miljøet i fængslet, var jeg straks fanget. Jeg har en forkærlighed for serien “Prison Break”, og jeg må indrømme, at da jeg begyndte at læse bogen, var det som om, at jeg dannede billeder i hovedet, så de også passede til min viden fra serien. Men det var slet ikke nødvendigt, eftersom forfatteren Pelle Schmidt har skabt en skildring af miljøet, så alle kan være med, og jeg glemte hurtigt alt om serien og blev helt opslugt af bogens historie og beskrivelser.
En film eller serie kan nemt få sin seer til at sidde på kanten af stolen af bare iver, men det er sjældent, at en roman kan få sin læser til at føle den samme spænding. Det kunne den her bog! Handlingstempoet er skruet op de rigtige steder og skruet ned hvor det høje tempo ikke er nødvendigt. Historien og skrivemåden gjorde, at jeg blev nødt til at fortsætte med at læse. For hvad sker der nu?? og nu? og hvad med nu?
Jeg har ikke læst Palle Schmidts tidligere bog i Hause-krimi-serien “De efterladte”, men det skal jeg da helt sikkert nu – “Ulv blandt ulve” er en selvstændig fortsættelse til den førnævnte. Schmidt er en fantastisk forfatter, der får brugt sproget mesterligt. Beskrivelserne (især af fængslet og stemningen dér) og opbygningen er fortrinligt, det er et spændende plot i sig selv, og den måde læseren bliver ført gennem historien side for side er fuldendt. Helt sikkert en forfatter jeg vil læse mere af.
“Ulv blandt ulve” er et anmeldereksemplar.
Lån bogen på biblioteket