[anmeldereksemplar] Ulvesommer er den første bog i en ny krimiserie af Hans Rosenfeldt. Hans Rosenfeldt er i forvejen kendt for at være skaberen bag tv-serierne Broen og Marcella, derudover vil han af krimifans med garanti også blive genkendt som den ene part af krimimakkerparret Hjorth Rosenfeldt, som har skrevet serien om Sebastian Bergman. Forlagets beskrivelse: “En død… Læs mere Ulvesommer af Hans Rosenfeldt

[anmeldereksemplar]

Ulvesommer er den første bog i en ny krimiserie af Hans Rosenfeldt. Hans Rosenfeldt er i forvejen kendt for at være skaberen bag tv-serierne Broen og Marcella, derudover vil han af krimifans med garanti også blive genkendt som den ene part af krimimakkerparret Hjorth Rosenfeldt, som har skrevet serien om Sebastian Bergman.

Forlagets beskrivelse:

“En død ulv findes med resterne af et menneske i maven. Afdøde ser ud til at have overlevet en blodig massakre på den anden side af grænsen til Finland, blot for nu at findes død i skoven uden for Haparanda. Men hvad lavede offeret der? Politiet må vende hver en sten for at forsøge at finde ud af, hvad der er sket. Tiden går, og Hannah Wester og resten af styrken fornemmer at andre kræfter er er mindst lige så interesserede som de er i at finde ud af, hvad der skete. Pludselig bliver den lille grænseby centrum for en serie brutale hændelser, langt værre end noget Hannah Wester og de andre lokale betjente nogensinde har forestillet sig.”

Billede af: Ulvesommer af Hans RosenfeldtUlvesommer af Hans Rosenfeldt

Da Ulvesommer er første del af en serie, så er det nu, man bliver introduceret for alle. Jeg synes godt, at det kunne være lidt svært at finde rundt i, men da jeg først var godt i gang, så er der slet ikke så mange at holde styr på, som jeg først fik indtryk af. Beskrivelserne er gode – og persongalleriet varieret. Jeg synes, at man undervejs kommer rimelig tæt på Hannah Wester. De øvrige personer har jeg endnu ikke fået helt under huden – men får det forhåbentlig i de næste bøger. Hannah har oplevet lidt af hvert – og hvad hun har med sig i bagagen er ikke sjovt. Men alligevel virker hun som en person med benene solidt plantet på jorden, i hvert fald hvad angår den arbejdsmæssige del. På privatlivets front har hun det med at trække sig væk, når det drejer sig om de sværere følelser, den del får hende til at virke ganske menneskelig og troværdig.

Ulvesommer foregår i en del af Sverige, som jeg stort set ikke har kendskab til – men efter at have kigget lidt på et kort, så gav det hele fint mening. Beskrivelserne af de store skovområder, grænselandet – og byens historie er perfekt beskrevet. Enkelte scener er skildret med byen som udgangspunkt – og det fungerer rigtig godt og giver et godt indblik i byen og dens udvikling. Første gang fortællingen tog den drejning måtte jeg dog lige læse det igen, for at være sikker på, at jeg forstod det. Fordi bogen foregår i grænselandet, så hører vi også om udfordringerne med to sprog, hvor alle ikke taler det samme – til trods for, at det er samme land.

Plottet er spændende og fængende. Det har en fin opbygning, så man føler, at man bliver sat grundigt ind i tingene. Selvom jeg faktisk havde en lille ide om, hvor noget af det bar hen, så blev jeg virkelig overrasket flere gange undervejs – og slutningen lægger op til en fortsættelse. Noget er det bedste synes jeg næsten er, at der er hint til, hvad der sker fremover.

Bogen har flere rigtig relevante temaer – og der er faktisk ikke den store forskel på, om vi befinder os i Nordsverige eller i Danmark. Hvem har ikke fulgt med i ulvedebatten herhjemme? Hvad ville der mon ske, hvis der blevet fundet rester af et menneske i en ulv her i Danmark? Selvom det reelt ikke er helt, hvad bogen handler om, så fylder denne debat selvfølgelig en del – og er ganske aktuel og let at sætte sig ind i. Sammen med denne del, så er der også en ret samfundskritisk vinkel, da vi hører om manglende hjælp i hjemmet til en multihandicappet pige og hendes forældre – igen noget, som rigtig mange herhjemme vil kunne nikke genkendende til. Og disse ting er ikke de eneste. En vigtig ting er også, hvordan nogle influencere agerer – hvordan det er vigtigere for dem med synlighed frem for etik og moral. Uanset, hvor i verden man befinder sig, vil en stor del tage afstand fra denne form for eksponering – hvorimod andre vil slubre historier fra disse influencere i sig. Jeg synes, at jo mere jeg tænker over bogen, jo bedre bliver den.

I forbindelse med noget af det, som sker i bogen, så kan jeg altså slet ikke lade være med at tænke på Konen med æggene af H.C. Andersen. Hvis ikke I kender den, så kan den læses på Kalliope.org. Selvfølgelig skal jeg også nævne, at vi udover spændingselementet kommer omkring emner som sorg, kærlighed, angsten for at miste – og følelsen af at blive forladt.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine5 af 6 stjerner /Tine

Forlag: Hr. Ferdinand/Politikens forlag
ISBN: 9788740054057
Udgave: 1. udg. 2020
Originaltitel: Vargasommar
Oversætter: Helena Brennum
Sider: 454

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.