“To måneder efter befrielsen var folk holdt op med at juble og omfavne hinanden. De forærede ikke længere mad og tøj væk, men solgte det på sortbørsmarkedet. De, der havde kompromitteret sig under besættelsen, begyndte nu at beregne og planlægge, at iagttage og udspionere hinanden, at dække deres spor, opsat på at beholde de værdier, […]

 “To måneder efter befrielsen var folk holdt op med at juble og omfavne hinanden. De forærede ikke længere mad og tøj væk, men solgte det på sortbørsmarkedet. De, der havde kompromitteret sig under besættelsen, begyndte nu at beregne og planlægge, at iagttage og udspionere hinanden, at dække deres spor, opsat på at beholde de værdier, de havde erhvervet sig gennem deres samarbejde med tyskerne, takket være deres fejhed eller ved at optræde som stikkere – og ved at plyndre boliger, der havde tilhørt deporterede jøder.”

At overleve Auschwitz er i sig selv noget af en bedrift, men at overleve for at blive kastet i kløerne på kommunisterne i Prag er i mangel af et bedre udtryk – sur røv. Heda Margolius Kovály mistede sine forældre i udryddelseslejren, selv flygter hun under en dødsmarch ved krigens slutning. Det lykkes hende at træde ud af geleddet og skjule sig, sammen med et par andre fanger. Snart står det dem klart at hverken gamle venner eller tilfældige beboere, hvad enten det er på landet eller i byen, ikke tør eller vil hjælpe dem. Heda overlever udelukkende ved at opsøge gamle venner og bekendte i Prag og bo i kældre, opgange, eller det der er værre. Efter krigen tager kommunisterne magten, indledende ser det ud til at være en forbedring, men så kommer massearrestationerne. Den knivskarpe Heda køber ikke begejstringen for partiet, hun har et stort intellekt og besidder et problematisk skarpsyn da hendes mand er højtstående bureaukrat. Og så er hun en overlever af nazisternes forfølgelse, i sig selv et problem:

“Deres skyldfølelser og frygt for gengældelse resulterede efterhånden i et had og en mistænksomhed, der primært blev rettet mod de virkelige ofre for besættelsen: dem, der havde ydet aktiv og passiv modstand, partisanerne, jøderne og de politiske fanger, de hæderlige mennesker, der havde holdt stand og ikke forrådt deres principper, selvom det kunne medføre forfølgelse. Den uskyldige blev en levende bebrejdelse og en potentiel trussel mod den skyldige.”

Heda lever sit liv under en ond stjerne. Snart bliver hendes mand Rudolf arresteret, sammen med 11 andre samfundsfjender der har arbejdet på at nedbryde systemet, med landsforræderisk kontrarevolutionær virksomhed. Rudolf er en ledende bureaukrat med et godt hjerte og en tro på at systemet nok skal rette sig. Én af dem der for alvor kan blive et problem i et gennem korrupt system som det kommunistiske. Og Heda bliver som hustru til en arresteret pludseligt et insekt på samfundets absolutte bund. I hvor høj grad de arresterede var hadet af den almindelige tjekker, illustreres af et læserbrev skrevet af Lisa London, der var gift med en af Rudolfs 11 medsammensvorne: “Jeg har levet med en forræder…” Troen på systemet er resultatet af en gennemgribende hjernevask der munder i et læserbrev fra Ludvik Frejkas 16-årige søn: “Jeg kræver, at min far får lovens strengeste straf, at han bliver dømt til døden … og det er mit ønske, at dette brev bliver læst op for ham.”

Som en konsekvens af alle Heda uheldige omstændigheder konfiskeres hendes få værdier af hendes udlejer, hun mister sit job og lejligheden beslaglægges af ‘kammerater’ længere oppe i det forkrøblede magthieraki. Arbejdsløsheden er i sig selv et stort problem, for at stå uden job er ulovligt. Hun og sønnen tvangsflyttes til en hytte i en skov langt fra Prag midt om vinteren. Derude vil de højst kunne overleve få måneder, og Heda må være kreativ for at få lov at finde en anden bolig – i det totalitære Tjekkoslovakiet  kræves der tilladelse fra højeste instans for at kunne flytte.

Det er kun en dreven og talentfuld oversætter der kan skrive som Kovály. Der er ingen tvivl om at hun har fået skærpet sine forfatterevner gennem sin oversættelser af Steinbeck, Fitzgerald m.m til tjekkisk. Hun skriver som kun en af de største forfattere kan, og hun behandler emnet – livet under et totalitært styre, med intelligens, intellekt og kritisk indsigt.

Det er en oplysende, klog og nuanceret “obduktion” af det pilrådne totalitære styre, hvad enten det nu er tysk, russisk eller tjekkisk.

Lån bogen på biblioteket