Analysefirmaet Nielsen har foretaget en undersøgelse blandt næsten 1.000 bogfolk verden over og fundet verdens mest betydningsfulde pris.

En unavngiven international bogpris bestilte i 2020 en research af branchens opfattelse. Her skulle en lang række bogfolk på tværs af boghandlere, forfattere, medier og forlag komme med deres opfattelse i forhold til bogprisernes kendskab og betydning.  I år er undersøgelsen blevet foretaget igen og nu fremlægger Nielsen Book resultatet.

Blandt de 1.000 adspurgte kendte 95% Booker-prisen (Her tæller både de internationale og nationale red.) og er dermed en smule foran Pulitzer-prisen, som 93% af de adspurgte kendte til. Herefter er der et stykke ned til tredjepladsen, hvor vi finder den franske Prix Goncourt med 65%. Fjerdepladsen går til den engelske pris Costa med 60% og på femtepladsen til den arabiske pris Sharjah International Book Fair Awards med 40%. For god ordens skyld skal det nævnes, at Nobel-prisen ikke var en del af undersøgelsen.

Respondenterne blev også bedt om at rangere priserne i forhold til vigtighed på en skala fra 1 – 10. Også har var Booker-prisen i top med et gennemsnit på 7,7. Pulitzer-prisen kom lige efter 7,0 efterfulgt af Prix Concourt på 5,4 og Costa nummer fire med 4.9.

Langt de fleste af de adspurgte var engelsktalende og heraf primært fra de britiske øer. Dog var flere sprog også pænt repræsenteret som f.eks. arabisk, tysk og spansk.

Undersøgelsen vil også blive foretaget i 2022.

Kilde:  LoveReading