Det er en højst besynderlig og syret tankegang, der ligger bag de 7 fortællinger i Karoline Stjernfelts graphic novel ’Usete steder & andre historier’. Samlingen er et genremix og indeholder både magisk realisme og realisme. Tegningerne er fede, og her synes der atter at være en uvilje til at vælge en enkelt stil, da nogle […]
The post Usete steder & andre historier af Karoline Stjernfelt first appeared on Bogrummet.

Det er en højst besynderlig og syret tankegang, der ligger bag de 7 fortællinger i Karoline Stjernfelts graphic novel ’Usete steder & andre historier’. Samlingen er et genremix og indeholder både magisk realisme og realisme. Tegningerne er fede, og her synes der atter at være en uvilje til at vælge en enkelt stil, da nogle historier er i farver, andre i sort-hvid. ’Mumien’ er næsten sort hvid, på nær en enkelt rød nuance, der går igen hist og her i et ansigt eller en magisk drik. Man kan lige så godt give efter og lade sig rive med ud i Stjernfelts mærkværdige verdener, som fylder én med undren og måske en lille smule nervøsitet over, hvad hjernen bag sådan nogle fortællinger mon ellers kan finde på.

 

I ’Problemet’ giver Stjernfelt stemme og billedside til uledsaget flygtning. Han er flygtet fra ufred i Somalia og ender som 16-årig i Danmark. Det er en rigtig fed streg, hvor fjenderne / det farlige er holdt i sort, på nær hyænernes skarpe tænder, der lyser truende hvidt.

I ’Tidevand’ opholder en fuglekigger sig et sted ved vandet, hun ifølge reglerne ikke burde være. Hun møder en ret intens fremmed, der spørger, om hun engang som barn rørte en sælunge, noget hun heller ikke burde? Fuglekiggeren lader sig lokke til at gøre den sidste ting, hun aldrig burde – og følger med en fremmed.

Den filosofiske fortælling, der har givet navn til samlingen, tager udgangspunkt i et efterladt hus i Sverige hopper pænt umotiveret til Jupiter. Som et alternativ til spørgsmålet ’hvis et træ falder i skoven, er der så en lyd?’, leges der med tanken om, hvorvidt steder overhovedet eksisterer, hvis der ikke er mennesker til at bevidne dem.

 

Alt i alt er ’Usete steder’ en meget interessant oplevelse i al sin særhed.  Man affinder sig med den manglende stringens i genre – både i ord og billeder, fordi den store variation i tegnestil med imponerende tydelighed viser, hvor dygtigt en tegner Karoline Stjernfelt er.

Lån tegneserien på biblioteket

 

The post Usete steder & andre historier af Karoline Stjernfelt first appeared on Bogrummet.