Den nye funktion, Voice Switcher, bliver tilgængelig på 25 svenske titler.

Svenske Storytel fortalte tilbage i juni 2023, at man havde indgået et samarbejde med AI-stemmesoftwarevirksomheden ElevenLabs om at udvikle AI-stemmer til indtaling af lydbøger. Sidenhen har man testet AI-stemmer på fem bøger i England og på det polske lydbogsmarked.

Nu er man klar til at tage næste skridt. Tjenesten har tirsdag (d. 27. februar red.) meddelt, at man lancerer Voice Switcher, der er en funktion, hvor man udover den originale menneskelige fortæller, kan vælge mellem tre ‘syntetiske stemmer’ på 25 udvalgte svenske titler. Det skriver tjenesten i en pressemeddelelse.

– Storytels Voice Switcher er en nyskabelse, der har til formål at løse et grundlæggende lydbogsproblem: Forskellige brugere har forskellige præferencer med hensyn til fortællerens stemme. Hele 89% af Storytels lyttere er på et tidspunkt stoppet med en bog; ikke fordi bogen var dårlig, men fordi stemmen ikke passede dem. At finde en løsning på dette problem kommer både kunderne, forfatterne og forlagene til gode, siger Johan Ståhle, der er Chief Product Officer hos Storytel.

Kommet for at blive

Storytel har udviklet stemmerne i samarbejde med ElevenLabs, hvilket har løftet kvaliteten af ​​AI-genererede stemmer markant. Med lanceringen i Sverige er det første gang, at stemmer er optimeret til at læse skønlitteratur.

– AI-fortællinger er allerede kommet for at blive; ikke som en erstatning for den menneskelige stemme, men som et værktøj til at forbedre lytteoplevelsen. Vi er meget glade for, at vores brugere skal prøve denne funktion og opleve den utrolige kvalitet, som vores svenske syntetiske stemmer har. Vi lavede en test blandt folk på gaden i Stockholm før lanceringen, og resultaterne er overvældende: 9 ud af 10 kunne ikke høre, hvilken historie der var læst af et menneske, siger Johan Ståhle, og tilføjer:
– Det vil selvfølgelig altid være tydeligt for kunderne, om de lytter til en AI-stemme eller en menneskelig fortæller, men testen er en fin bekræftelse på, at vi har udviklet syntetiske stemmer af højeste kvalitet.

Skuespiller danner baggrund for stemme

En af de stemmer man kan vælge er en AI-version af Stefan Sauk, der er en kendt skuespiller og fortæller i Sverige. Sauk fortæller til SVB, at han tidligere har forsøgt at få sin stemme patenteret, hvilket ikke lykkedes. Nu er han i stedet blevet den første skuespiller, der har sagt ja til at få lavet en AI-version af sin stemme.

– Jeg er lidt nervøs for, hvad AI kommer til at betyde for verden og for skuespillere, der læser lydbøger. Jeg kunne vælge mellem at stå udenfor og skælde ud eller gå ind i det og forsøge at påvirke udviklingen, begrunder Sauk sin beslutning.

I Voice Switcher-universet har de fem forskellige stemmer helt almindelige navne, som brugeren kan vælge i mellem. Udover ‘Carin’, ‘Amanda’, ‘Erik’ og ‘Martin’ kan man også vælge ‘Stefan’, som både er Sauks fornavn og navnet på den AI-oplæser, der er dannet på baggrund af Sauks stemme.

For skuespilleren er der dog en ting, som den nye stemme ikke vil kunne.

– Det er min stemme, der læser, men det er ikke min fortolkning. Den kan ikke gengives. Jeg kan blive bevæget af det, som jeg læser – det kan AI ikke efterligne. Det tror jeg aldrig, AI vil kunne; ellers er det meget langt ude i fremtiden, selvom udviklingen går så stærkt, udtaler Sauk.

Det er kun Stefan Sauk, der indtil videre er offentliggjort som stemme bag stemmen.

Foto: Mattias Bardå (Johan Ståhle, Chief Product Officer, Storytel)