Tidligere på ugen blev dette års vindere af National Book Award afsløret – men ikke uden at konflikten i Gaza blev nævnt.

Det prestigefyldte National Book Awards-show, der for mange svarer til bogens Oscar-uddeling, fandt sted tidligere i denne uge. Til at styre showet havde man hyret skuespiller og instruktør LeVar Burton, der fik selskab af Oprah Winfrey undervejs på scenen. Begge brugte de deres taletid til at lange ud efter de organisationer, der aktivt arbejder for bogforbud flere steder i USA.

Dette blev ikke aftenens eneste politiks indslag. For da vinderen af bedste fiktionsbog, Justin Torres (foto), skulle holde sin tale, inviterede han alle de awardshowets finalister op på scenen, hvor de sammen gav et statement omkring den igangværende konflikt mellem Hamas og Israel.

– Vi er imod det igangværende bombardement af Gaza, sagde Aaliayh Bilal, der er forfatter til bogen Temple Folk, da han stod forrest på scenen foran da andre finalister.

– Vi modsætter os antisemitisme, antipalæstinensisk stemning og islamofobi lige meget, da vi accepterer begge parters menneskelige værdighed, velvidende at yderligere blodsudgydelser ikke gør noget for at sikre varig fred i regionen, sagde Bilal fra talerstolen.

Aktiviteten var tydeligt planlagt og ikke overraskende, da rygterne om en antikrigs-aktivitet ved prisuddelingen havde svirret op til showet. Rygterne havde fået flere af showets samarbejdspartnere til at droppe showet.

Vinderne til showet blev:

Bedste fiktion:
Justin Torres – Blackouts

Bedste nonfiktion:
Ned Blackhawk – The Rediscovery of America: Native Peoples and the Unmaking of U.S. History

Bedste poesi:
Craig Santos Perez – from unincorporated territory [åmot]

Bedste oversatte bog:
Stênio Gardel – The Words That Remain (Oversat til engelsk fra portugisisk af Bruna Dantas Lobato)

Bedste børnebog:
Dan Santat – A First Time for Everything