Statens Kunstfond hædrer med Sigvaldi-prisen to små forlag for deres passion og udgivelsesprofil med stor litterær kvalitet.

Prisen, der er opkaldt efter forlæggeren Otto Sigvaldi, er blevet uddelt for tredje gang og sætter samtidig fokus på de små forlags betydning for litteraturen i Danmark. I år blev det de to forlag, Vinter Forlag og Forlaget Jensen & Dalgaard, der blev udvalgt ud af 35 forskellige forlag og baggrund af deres store passion for at udgive titler af litterær kvalitet.

Udvalgsleder for Projektstøtteudvalget for Litteratur, Carsten Fenger-Grøndahl siger:
– Vinter Forlag og Forlaget Jensen & Dalgaard har beriget det danske bogmarked med en række stærke bøger, der folder litteraturen ud på smukkeste vis. Med Sigvaldi-prisen sætter Kunstfonden fokus på de små forlags store indsats for udgivelse af oversatte og danske titler. Hos årets prismodtagere har vi lagt særlig vægt på deres viljestyrke, grundighed, gode boghåndværk og ikke mindst en stærk næse for god litteratur.

Forlægger og stifter af Vinter Forlag, Marie Vinter siger:
– Tusind, tusind tak for den fornemme anerkendelse. Som lille nyt forlag i et stort og foranderligt forlagslandskab er prisen et kæmpe skulderklap og en helt uvurderlig støtte til Vinter Forlags virke og den fortsatte udgivelse af betydningsfuld og international kvalitetslitteratur i Danmark. Prisen skal – selvfølgelig – bruges til at erhverve nye rettigheder og præsentere flere nye, spændende forfattere for de danske læsere.

Jeanne Dalgaard og Bjarne Jensen, Forlaget Jensen & Dalgaard, siger:
– Kulturens kraft er titlen på en kulturbetænkning fra det norske Storting, heri siges det, at ”et rigt og varieret kulturliv er en forudsætning for ytringsfrihed og et velfungerende demokrati.” Sigvaldi-prisen muliggør, at indsigtsfulde forfattere, nytænkende illustratorer og lydhøre oversættere sammen med os fortsat kan bidrage til et rigt og varieret kulturliv for både børn og voksne! Mere lys, mere litteratur! Tak.

Med prisen følger 75.000 kroner til hver af forlagene.

Begrundelser:

Jensen & Dalgaard
Siden starten i 2012 har forlaget formået at markere sig stærkt inden for skønlitteratur, faglitteratur om samfund og eksistens, oversat litteratur og ikke mindst inden for illustrerede børnebøger. Forlaget er ofte i spil til Kulturministeriets børnebogspriser, fordi de insisterer på, at skæv og original litteratur også skal findes til børn og unge.

Forlaget tegnes af Bjarne Michael Jensen og Jeanne Dalgaard, der deler en filosofi om ikke at vækste. De udgiver med egne ord bøger, fordi de ikke kan lade være, og fordi alle gode bøger fortjener at nå så mange læsere som muligt. Og den ambition kan mærkes.

Jensen & Dalgaard modtager Sigvaldi-prisen for deres indsats for kvalitetslitteraturen i Danmark og deres enorme dedikation til bøgerne.

Vinter Forlag
Vinter forlag har i sin korte levetid formået at bringe væsentlige bøger ud til danskerne, ikke mindst forfatterskaber som Michel Houllebecqs og Deborah Levys. Forlaget er med til at højne niveauet af oversat litteratur og er samtidig med til at understrege, hvor stort et ansvar de små, uafhængige forlag tager for at sende kvalitetslitteratur på gaden.

Vinter Forlag er lig med forlagets redaktør og grundlægger, Marie Vinter. Sigvaldi var en sær ener i sin tid, og Marie Vinter er en modig ener. Det er en afgørende egenskab, og vi kan kun bifalde, at et dedikeret og professionelt menneske lykkes med at levendegøre vigtig, udenlandsk litteratur for danske læsere.

FAKTA:
Sigvaldi-Prisen er opkaldt efter forlæggeren Otto Sigvaldi (1943-2015). Udover at være forlægger var han digter og oversætter og på alle måder en fri fugl. I begyndelsen af 1970’erne gjorde han sig bemærket på Strøget i København, hvor han solgte egne og andres værker fra en barnevogn. Altid i farvestråledende gevandter, røde eller grønne træskostøvler.

Prisen blev uddelt for første gang i 2020 til Asger Schnacks Forlag og Forlaget Virkelig. I 2021 var det Forlaget Korridor og Forlaget Wunderbuch, der modtog prisen.