Vivian Høxbro har lavet en helt unik strikkebog. Hun har i 6 år studeret og arbejdet med gamle danske trøjer, som hørte til den traditionelle kvindedragt. Trøjerne blev kaldt nattrøjer og blev brugt af kvinder …

Vivian Høxbro har lavet en helt unik strikkebog. Hun har i 6 år studeret og arbejdet med gamle danske trøjer, som hørte til den traditionelle kvindedragt. Trøjerne blev kaldt nattrøjer og blev brugt af kvinder under deres dragter, ikke kun om natten, men også om dagen.

Grunden til at Vivian Høxbro kalder dem stjernetrøjer er, at der i alle trøjerne er stjernemønstre, mange forskellige stjerner. Vivian Høxbro har haft mange af de gamle trøjer i hænderne og prøvet at finde ud af mønstre og opskrifter, da de ikke er blevet skrevet ned nogle steder. Trøjerne er med tiden gået i glemmebogen, da det ikke var nødvendigt at bruge dem mere. Trøjerne var ensfarvede, flest grønne, men også røde, blå og sorte. De er strikket i mønstre i ret og vrang, damaskmønstre.

Bogen starter med et kapitel om hvad en nattrøje egentlig er, mønstre, historien bag trøjerne, indfarvning, garn og pinde. Næste kapitel er et historisk kapitel omkring strikkehåndværket, om hvordan man strikkede førhen, hvem der strikkede og nogle strikkemetoder, som man engang brugte.

Et rigtig godt kapitel i bogen er kapitlet med særlige strikketeknikker. Kapitlet består af fotografier og tekst af hvordan man f.eks strikker krydsmasker, som bliver brugt i nogle af nattrøjerne, men også hvordan du laver fletgange.

Så kommer kapitlet med de 200 mønstre på stjernerne, borterne og kanterne. I trøjerne er der forskellige stjernemønstre og kapitlet starter med diagrammer af disse mønstre. Derefter følger diagrammer på borter både vandrette og lodrette. Inden man kommer til selve opskrifterne har Vivian Høxbro også givet bud på bundmønstre og kantmønstre.

Opskrifterne er fortolkninger af nattrøjerne lavet om til moderne størrelser og Høxbros fortolkninger af nattrøjerne. Det er utrolig flotte trøjer, der her er lavet.

Bogen giver et rigtig godt billede på, hvordan et enkelt stykke tøj, som engang var vigtigt, er forsvundet fra dagligdagen for igen at komme frem, helt frem, ikke gemt under et andet stykke tøj, men sidder på kroppen for at blive vist frem.

Jeg vil sige, at det er en flot bog med nogle fine trøjer. Man skal være meget glad for at strikke, hvis man køber denne bog, og man skal kunne håndværket, så det er en bog for den erfarne strikker, som samtidig er interesseret i håndværkets historie. En noget nørdet bog, men af den rigtig gode slags.

Vivian Høxbro, Strik danske stjernetrøjer, Turbine, 2017, 254 sider.