En dreng leder efter sin far. For at finde ham skal han overvinde mange forhindringer, for faren holdes fanget af onde kræfter. Drengen får hjælp af sine talende dyrevenner til at overkomme forhindringerne og mødes …

En dreng leder efter sin far. For at finde ham skal han overvinde mange forhindringer, for faren holdes fanget af onde kræfter. Drengen får hjælp af sine talende dyrevenner til at overkomme forhindringerne og mødes med faren.

Det er en historie, der er som taget ud af et gammel eventyr. Men i denne historie er drengen Jud palæstinenser, faren sidder i israelsk fængsel og at Jud i øvrigt er undfanget med sæd der er smuglet ud fra fængslet.

Under muren er altså en moderne fabel, der fra et barns perspektiv fortæller om livet i Palæstina og de trængsler, de hårdt prøvede palæstinensiske befolkning må udstå. Det hilser jeg velkomment, for vi har i den grad brug for litterære stemmer fra Palæstina og Israel, og det kan godt formidles som en børnebog så også kommende generationer kan læse med.

Desværre synes jeg ikke, at Under muren fungerer litterært. Misforstå mig ikke: man kan sagtens skrive god litteratur på indignation, vrede og politisk engagement. Sådan er meget arbejderlitteratur for eksempel blevet til. Men det er ikke nok med en sag for at skrive læsværdig litteratur. Man skal også have en god historie, der hænger sammen og som tager sine læsere alvorligt. Det synes jeg ikke Under muren har eller gør.

Daqqa blander udsmuglet sæd (ligesom i forfatterens eget liv!) med talende dyr, tilsætter lidt banal selvhjælpsagtig snak om at forstå sig selv og hemmeligheder og skærer derudover alle pointer ud i pap (eller snarere dyrebilleder). Den kan ikke bestemme sig for om den er et manifest eller en roman, og på den måde ender den med hverken at fungere som det ene eller det andet.

Walid Daqqa: Under muren. 94 sider, Jensen & Dalgaard. Oversat af Elisabeth Anagnostaki Moestrup, udkom 20. oktober 2020