PRESSETEKST: Illustratoren til Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved er dette års modtager af den svenske Astrid Lindgren Memorial Award. Prisen er på fem millioner svenske kroner.

Prisudvalget begrunder valget af Wolf Erlbruch med følgende:

”Wolf Erlbruch gør vigtige livsspørgsmål tilgængelige og håndterbare for læsere i alle aldre. Med humor og varme dybt funderet i et humanistisk grundsyn viser hans værker det lille i det store. Han behersker mesterligt sin tegnekunst og bunder i en lang tradition samtidig med, at han åbner nye kreative vinduer. Wolf Erlbruch er en omsorgsfuld visionær.

 

Wolf Erlbruch reagerer således på prisen:

”Åh, Astrid jeg elsker dig! Hun kendte ikke til mig, men jeg har længe kendt til Astrid Lindgren gennem hendes bøger, som jeg elsker for skarpheden og humoren. Det er en almengyldig humor, som alle kan sætte pris på. Jeg troede aldrig, jeg skulle modtage Litteraturprisen til Astrid Lindgrens Minde, men nu ved jeg, det er sandt. Jeg er stadig i chok, og det går nok ikke over lige foreløbigt. Men jeg har det skønt!”

 

Herhjemme er Wolf Erlbruch bedst kendt for illustrationerne tilMuldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved (1991). Bogen er blevet en nyklassiker på dansk og er udkommet i utallige udgaver og oplag (Muldvarpen i miniudgave er f.eks. kommet i 22. oplag), og sidste år havde bogen om den lille muldvarp 25 års jubilæum på dansk. Bogen er oversat til over tredive sprog.

 

Erlbruch er ikke blot illustrator, men er også selv forfatter til flere billedbøger, bl.a. And, døden og tulipanen (2007).

 

Følgende titler er tilgængelige på dansk og kan købes hos de danske boghandlere: And, døden og tulipanen, Bjørnen, som ikke havde været der før (2015) og naturligvis Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved”.

 

 

Wolf Erlbruch blev født i1948 i Wuppertal, Tyskland. Efter at have studeret grafisk formgivning arbejdede han i en årrække som illustrator på forskellige aviser. Han har været professor ved Bergischen Universität Wuppertal og Folkwang Universität der Kunste i Essen, hvor han har undervist i illustration. Han har i 1993 og 2003 modtaget Deutscher Jugendlitteraturpreis, og i 2006 modtog han The Hans Christian Andersen Medal for sit bidrag til børnelitteraturens billeder.

 

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA-prisen) er verdens største børne- og ungdomslitteraturpris. Prisen uddeles årligt til en svensk eller international forfatter, illustrator, fortæller eller læseprojekt og gives til en eller flere modtagere med det mål at styrke og øge og interessen for børne- og ungdomslitteratur. Prisen er indstiftet af Sveriges regering i 2002 og administreres af Statens Kulturråd.