Den syvende dag er en fantastisk roman og en af de bedste læseoplevelser jeg nogen sinde har haft. Romanen er anderledes end noget andet, jeg før har læst. Romanen er så smuk, selvom den samtidig …

Den syvende dag er en fantastisk roman og en af de bedste læseoplevelser jeg nogen sinde har haft. Romanen er anderledes end noget andet, jeg før har læst. Romanen er så smuk, selvom den samtidig er en kritik af Kina.

Vi møder den 41 årige Yang Fei på hans første dag i døden. Vi følger ham over 7 dage, hvor han fortæller os sin historie. Han er fattig og har ikke råd til at betale for en begravelsesplads og derfor vandrer han rundt i efterlivet og møder personer fra sin fortid. Han kom til verden ved at blive født på toilettet på et kørende tog, faldt gennem gulvet i toget og landede på skinnerne. Her fandt en ung mand ham, en mand der tog ham til sig, som var det hans eget barn. Fantastisk ikke sandt? Usædvanligt og utroligt, men alligevel troværdigt.

I starten af læsningen var jeg skeptisk overfor at lade en død være fortæller, men min skepsis svandt i takt med at jeg vendte siderne. Yang Fei kom til verden på en højst besynderlig måde, så hvorfor skulle hans vej herfra ikke også være det?

Det er forskellen mellem mand/kvinde, rig/fattig, karriere/det stille liv, der blandt andet udforskes i bogen. Og det gøres medrivende og relevant. Det er det helt store, der er på spil. Det er livet. Kærligheden. Og døden. Og det er skildret i et poetisk og smukt sprog, som er til at læse. Se bare her om kærlighed:

“Når det kom til kærlighed, var jeg langsomt opfattende som et hus med døre og vinduer fast lukket i. Selvom kærligheden vandrede frem og tilbage foran min dør, og selvom jeg hørte lyden af af dens skridt, så antog jeg, at det blot var en forbipasserende, og at denne var på vej for at møde en anden. Indtil skridtene en dag standsede ved mig, og dørklokken ringede.” Så beskedent og fint.

Det er interessant at lege med tanken om, at vi stadig er her i perioden fra vi dør og frem til vi bliver begravet. At vi kan være med til at planlægge vores egen begravelse og at vi kan nå at hilse på folk til en sidste afsked.

Jeg læser så bestemt gerne mere af den kinesiske forfatter Yu Hua. Han har skrevet romanerne At leve og Fortællingen om dengang Xu Sanguan solgte sit blod. Yu Hua besøger Authors in Aarhus d. 23. august og Louisiana Literature i dagene d. 24.-27. august 2017.

Yu Hua, Den syvende dag,Forlaget Klim, August 2017, 229 sider, Oversat af Sidse Laugesen.