Dansk Forfatterforening og 9.000 amerikanske forfattere efterspørger kompensation, gennemsigtighed og retfærdighed for at bidrage til træning af kunstig intelligens

Bøger bliver brugt til at træne kunstig intelligens. Sådan lyder det fra Dansk Forfatterforening og Rettighedsalliancen, der er en sammenslutning af organisationer inden for musik, film, tekstproduktion og design.

I følge Dansk Forfatterforening er der konkrete eksempler på, hvor ulovlige kopier af danske forfatteres fulde værker indgår i datasæt, som bliver brugt til at træne AI-værktøjer, skriver Jyllands-Posten og DR.

– Tjenesterne trækker på indhold, andre har skabt, som man ikke har fået lov til at bruge og som man ikke betaler for, siger formand Morten Visby til DR uden at ville ind på, hvilke forfattere eller værker der er tale om.

De to organisationer har fået indblik i den data som f.eks. Facebook bruger til sine sprogmodeller. Denne data, der er samlet i et sæt ved navn Book3, hentes fra en ulovlig tysk fildelingsside.

– Det er et fantastisk godt eksempel på, at de kommercielle tjenester ikke kan noget i sig selv, hvis de ikke har mulighed for at trække på værker, som er skabt af mennesker, siger formanden, der også mener, at omfanget af brugen af danske værker sandsynligvis er større end det, de har set indtil videre.

– Vi ved, at tjenesterne er baseret på en meget omfattende trawling af alt indhold, der ligger på internettet, og vi ved, at meget af det kreative indhold ligger på internettet uden aftale med rettighedshaverne. Derfor synes jeg, det er en rimelig antagelse, at der er tale om en væsentlig større volumen, siger Morten Visby.

I USA har man set de første søgsmål mod OpenAI, der står bag ChatGPT og Facebook-virksomheden Meta, der også har skabt en chatrobot.

Herhjemme i Danmark har vi stadig til gode at se den første sag omkring emnet, og Dansk Forfatterforening ser da også hellere, at der kom styr på lovgivningen indenfor området.

– Vi ser gerne krav om transparens og kollektive aftaler, hvor man bliver enige om, hvordan man vil bruge og ikke vil bruge de nye teknologier, fortæller Morten Visby.

I begyndelsen af juni trådte et nyt EU-direktiv i kraft, som betyder, at alle må foretage såkaldt tekst- og datamining (TDM), når man vil træne kunstig intelligens, medmindre rettighedshaverne udtrykkeligt har skrevet andet. Danske Forlag anbefaler, at man som forlag hurtigst muligt får taget stilling til dette.

For løsningen med at hver forfatter individuelt skal tage forbehold over for TDM fungerer ikke i praksis, mener Morten Visby og fortæller til DR, at det er et syv-otte år gammelt greb og at der dengang ikke var nogen, der kunne forestille sig denne masseudnyttelse af litterære rettigheder.

Forfatterforeningen arbejder på at lave kollektive aftalelicenser for, hvordan værker må bruges og som kan sørge for, at forfattere bliver økonomisk kompenseret, hvis nogen bruger deres tekster.

– Vi arbejder på at få justeret lovgivningen, så det ikke er den enkelte forfatter, der skal sidde og monitorer sit værk. For det er ikke holdbart, som situationen er nu, siger forfatterforeningsformanden.

9.000 forfatter har skrevet under

Som skrevet er de første søgsmål begyndt at dukke op i USA. Derudover har mere end 9.000 forfattere, heriblandt Margaret Atwood, Suzanne Collins og Dan Brown, i denne uge skrevet under på et åbent brev, der er oprettet af USAs største forfatterforening, Authors Guild. Brevet er henvendt til direktørerne i OpenAI (ChatGPT), Alphabet (Google), Meta (Facebook og Instagram), Stability AI (Illustreringer) og IBM.

I brevet fremgår tre krav til firmaerne: ‘Få tilladelse til at bruge vores ophavsretligt beskyttede materiale’; ‘Kompenser forfattere retfærdigt for tidligere og igangværende brug af vores værker’; ‘Kompenser forfattere retfærdigt for brugen af ​vores værker i AI-output, uanset om outputtet er i strid med gældende lovgivning eller ej’.

– AI bruger, hvad den inddriver, hvilket er menneskelige forfatteres arbejde. Det er kun rimeligt, at forfattere bliver kompenseret for at have ‘fodret’ AI og fortsætter med at informere om dens udvikling, siger Maya Shanbhag Lang, der er præsident for Authors Guild og bakkes op af forfatter Jonathan Franzen:
-Authors Guild tager her et vigtigt skridt i bestræbelserne på at sikre rettigheder på de data, ord og illustrationer, som bliver udnyttet for at opnå profit uden tilladelse fra amerikanere.

Endnu er der ikke kommet noget svar på dette brev.